De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra hield in de zomer van 2020 een fietstour door Nederland. In een aantal etappes bezocht hij alle provincies en legde hij in totaal 650 kilometer af. Daarin deed hij ook Almere aan, speciaal om de roman Gouden Bergen van Marcel Beijer op te halen. Nu heeft Pete Hoekstra Gouden Bergen in zijn bezit.

Met de fietstocht van een week wilde ambassadeur Hoekstra, een fervent fietser, de banden met Nederlanders aanhalen. Via zijn Twitter-account vroeg hij aantal weken voorafgaand aan de tocht om met ideeën te komen welke steden hij moest bezoeken. Op basis van die suggesties stippelde hij een route van 650 kilometer uit die hem langs alle provincies leidde. Zo begon Hoekstra aan zijn #echtevrienden -fietsweek, vergezeld door zijn collega Ken Ward, de Amerikaanse ambassadeur bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Gouden bergen

Hoekstra koos voor Almere als halteplaats omdat hij in het bezit wilde komen van de roman Gouden Bergen van Marcel Beijer. Vanwege het motto #echtevrienden spreekt het boek de ambassadeur erg aan, omdat in Gouden Bergen een relatie wordt gelegd tussen Amerika en Nederland. “Omdat het in het Nederlands geschreven is kost het mij waarschijnlijk wel een paar maandjes om het uit te lezen, maar dat ga ik zeker doen.” zei Hoekstra. “Maar ik hoop ooit ook op een vertaling.”
Pete Hoekstra, Ken Ward en Marcel Beijer genoten, samen met de echtgenote van de auteur, van een gezamenlijke lunch. De ambassadeur vertelde dat hij regelmatig in Nevada is geweest. Dat is de plek waar het boek zich voor een groot deel afspeelt. Maar het bleef bij bezoekjes aan Las Vegas.

Afscheid

Eind 2020 nam Pete Hoekstra afscheid als ambassadeur en vertrok hij weer naar zijn thuisland Amerika. Via de ambassade ontving Marcel Beijer nog een attente brief om te bedanken voor het boek.