Marius voelde zich in het begin van het jaar heel zelfverzekerd. Daar had hij ook alle reden toe. Hij verzorgde zijn lichaam goed en had over vrouwelijke aandacht niet te klagen. Marius leek zelfverzekerd, beide benen op de grond. En gek op de kleur rood. Met zijn degelijkheid en zijn houding van ‘met beide benen op de grond staan’ staat Marius symbool voor het wortelchakra. Voor ieder mens is dit chakra de basis. Het zorgt ervoor dat we gronden. Het zit op de plek waar vroeger bij de mens de staart zat: bij je stuitje. Als dit chakra niet goed functioneert ontstaat er onbalans. En dat was precies waar Marius mee te maken kreeg. Zijn leven leek in balans. Totdat zijn collega Mart een fataal ongeluk kreeg. Het gooide zijn hele leven overhoop. Was die balans er eigenlijk wel? In ieder geval raakte hij door die heftige gebeurtenis volledig de regie kwijt, hij voelde zich onmachtig. Hij zocht troost bij iemand en de eerste aan wie hij dacht was Jessi. Maar die kon er niet voor hem zijn. De grond zakte onder zijn voeten vandaan.

En jij?
Hoe zit dat met jou? Hoe is jouw basis? Is je leven in balans, of dénk je dat alleen maar? Ben je altijd jezelf of ben als een spiegelbal in een dancing? Dit voorwerp bestaat wel, maar alle kleine spiegeltjes reflecteren het licht dat binnenkomt weer terug. Doe jij dat ook? Heb jij een eigen basis of reflecteer jij (onbewust) degene die tegenover je staat? Dat je bij een collega een ander persoon bent dan bij een vriend, of familielid? En wat zou er gebeuren als je er onverwachts iets dramatisch voorvalt, net als bij Marius gebeurde? Wat gebeurt er met je basis en bij wie zou je het liefst willen zijn om dat leed te delen? Wie daar eerlijk over nadenkt kan soms tot verrassende conclusies komen.

Wat zijn chakra’s eigenlijk?
Het imago van het woord chakra klinkt misschien wat zweverig. Probeer dat vooroordeel los te laten. Er zijn zeven basischakra’s. Chakra betekent ‘wiel’ en daarom is het handig om jezelf in te beelden dat ze draaien en op die manier energie geven. Er zijn er meer, maar in dit werkboekje zullen we de zeven meest bekende chakra’s stap voor stap aan je voorstellen.

Tip 2 – Uitleg over chakra’s
Op deze pagina vind je uitleg over chakra’s

Wil je zelf een karaktereigenschap veranderen? De oefeningen bij 4 en 5 januari zijn effectief.

Er zijn bij dit hoofdstuk drie oefeningen:
oefening 2 – karaktereigenschap veranderen
oefening 3 – wortelchakra openen
oefening 4- geleide oefening bij het wortelchakra ingesproken door Marcel Beijer