Mijnheer Marius openbaart zich – dit keer bewust – aan Jessi. Hij stelt haar de vraag die we ons allemaal in het leven wel eens hebben gesteld: krijg ik antwoorden op mijn vragen?

Tip 62 – Alle antwoorden
Er is een alleraardigst boek van Carol Bolt in omloop dat het boek met alle antwoorden heet. Een leuke cadeautip. De bedoeling is dat je een vraag stelt (bijvoorbeeld: ‘moet ik van baan veranderen?’) terwijl je alle bladzijden langs je vingers laat glijden. Je stopt wanneer dat goed voelt en precies op die bladzijde krijg je je antwoord. Net zoals eerder in dit werkboek (over toeval) blijft de discussie in hoeverre toeval hierbij een rol speelt. Dat mag ieder voor zich beslissen. Het is in ieder geval een grappig boek.

En jij?
Heb jij wel eens om antwoorden gevraagd? Of gevraagd aan een overledene of hij/zij een overduidelijk signaal wilde afgeven? En, misschien nog wel belangrijker, ook gekregen? De mens is geneigd naarstig naar harde bewijzen te zoeken: een boom die omvalt of misschien wel een neon-reclame met de tekst: ‘ja hoor hier ben ik!’. Natuurlijk werkt het niet zo overduidelijk (hoewel, soms is zijn de voorbeelden die ik hoor bizar). De vraag is of je ervoor open wilt staan.

Veertjes
Ik had twee zussen in mijn praktijk die een derde zus hadden verloren. Die derde zus had iets met vogelveertjes. Ze verzamelde pauwenveren, streelde vaak met veertjes van vogels langs haar wang, etc.
Toen deze zus was overleden vroegen beide zussen – zittend op een terras in de zon – aan de overleden zus of ze wilde aangeven of er nog contact met haar mogelijk was. Beide zussen zagen vervolgens uit de lucht kleine veertjes naar beneden dwarrelen. Boven hun hoofd was een vrouw een kussen aan het uitkloppen…
Toeval? Dat kan zijn. Maar je kan je ook afvragen waarom die vrouw precies op dat moment, na het stellen van die vraag zo nodig een kussen moest uitkloppen. Alles staat in verbindingen met elkaar.

In het betaaldeel van dit werkboek een bijzondere oefening naar aanleiding van dit thema.