Op deze dag vertelt Marius hoe hij, daags na de begrafenis van Mart, een ketting gekregen had van een vrouw. Hij was destijds de zee ingelopen. IJskoud was het. Het was een niet-alledaags gezicht dat omstanders vreemd deed opkijken. Ze hielden hem in de gaten – misschien gaat ‘ie wel domme dingen doen. Het kon hem niets schelen. Marius had die dag het sterke gevoel dat hij op die manier dichter bij Mart kan komen. 
Hoe je er ook over denkt: Marius had die dag lak aan ‘wat anderen denken’. Hij wilde zich uiten. Jessi had hem, door haar eigen verdriet, niet kunnen helpen en hij had zijn frustraties opgekropt. Zijn seksuele spel met Jessi was gestopt en het besef ontstond dat hij Mart niet had kunnen behoeden van zijn dodelijke val. Mart was onder zijn ogen gestorven. En hoe hard Marius ook smeekte in zee: er kwam geen manshoge golf als bewijs dat Mart vanuit een andere wereld op Marius toekeek, er viel geen vlaggenmast om. Marius reageerde zich af op de vrouw die vanaf het strand toekeek. Op de terugweg naar het strand kwam de schaamte: waarom ben ik godsnaam de zee in gelopen?

En jij?
Net als Marius voor die tijd deed, houden we onze diepste gevoelens het liefst voor onszelf. Hoeveel mensen weten wat er in jouw hoofd afspeelt? Misschien weten een paar mensen veel van je, maar álles? En is dat nodig? Wat vind je eigenlijk? Hou jij je in bij een emotionele scène in een film? Voel je dat als zwak? Of vind je dat acceptabel bij anderen, maar zwak bij jezelf? Huil je op een uitvaart? Hou je de schijn hoog? Zo ja: waarom dan? Voor wie? Wat zou er gebeuren als je wel je tranen liet stromen?

Lachen of cool?
Kan je onbedaarlijk lachen, of vind je dat je in alle omstandigheden cool moet blijven? Misschien staat je functie in een bedrijf niet toe dat je je emoties laat gaan. Ik merk dat mensen op de werkvloer graag de schijn hooghouden. Alsof zwakte door een leidinggevende direct zal worden afgestraft. Ik ben benieuwd of meer mensen dat ervaren. Het is natuurlijk niet verplicht om te huilen, of om te lachen. Maar het is ook niet verplicht om het op te kroppen. Sterker: het uiten van emoties heeft direct effect op je welzijn.

Tip 12 
‘Lichaam en geest zijn één’, daar zijn we ondertussen allemaal wel van overtuigd. Het boek De Sleutel tot Zelf-Bevrijding van Christiane Beerlandt is een heel dikke pil. Het is een boeiend naslagwerk waarin lichamelijke klachten worden verklaart vanuit geestelijke blokkades. Helaas is het boek is nogal zweverig en betweterig geschreven. Probeer daar doorheen te lezen. Het gaat om de relatie tussen lichaam en geest. Het verband is vaak frappant en kan ook heel confronterend zijn.


In het betaaldeel van dit werkboek een aantal oefeningen met betrekking tot emoties in relaties.