Anja is de vrouw van Sven. Ze passen goed bij elkaar. De gevoelige Sven heeft in Anja een sterke partner die hem begrijpt. Er is iets speciaals aan Anja. Ze hielp Jessi vlak na het overlijden van haar gezin met het huishouden, op het moment dat Sven de uitvaart met Jessi regelde. Anja hielp haar daarmee op een ander niveau. Enerzijds om haar te ontlasten. Daarmee stelt ze zichzelf op de achtergrond, maar haar inbreng is waarschijnlijk net zo belangrijk als die van Sven die zich rechtstreeks met Jessi bezig hield.
In het boek staat Anja symbool voor het zesde chakra, gepaard aan de kleur Indigo. Wij kennen het vooral als het ‘derde oog’, in het Sanskriet ‘Ajna’ genoemd (alle namen van de karakters in het boek bevatten veel letters van het bijbehorende chakra, in dit geval is het echt een anagram).

Beetje eng
In de Westerse wereld wordt het ‘derde oog’ een beetje eng gevonden. Occult, misschien wel. Daarom zijn er maar weinig mensen die een volledig geopend derde oog hebben en dus openstaan om andere signalen op te vangen dan louter hetgeen zichtbaar of hoorbaar is.
‘Er is meer tussen hemel en aarde’. Daar is iedereen wel van overtuigd. En zelfs als het derde oog niet volledig geopend is, is het toch actief. Als je een heldere ingeving krijgt, bijvoorbeeld. Je kunt situaties overzien en voorzien. Het derde oog zit in het midden tussen de beide ogen, iets boven de wenkbrauwlijn. Het loopt door naar de schedelrand op het achterhoofd.

Geest en lichaam
Als het chakra goed functioneert is er een mooie balans tussen geest en lichaam. Je hebt inzicht in datgene waar je mee bezig bent en kan je vaak makkelijk dingen visualiseren. Je geweten is sterk aanwezig. Is het chakra onderontwikkeld, of gesloten, kan je koud, gewetenloos of ongevoelig zijn. Je geheugen functioneert vaak ook niet optimaal, of je zicht neemt af.
Niet onvermeld blijven mag de pijnappelklier, bovenop je hoofd. Die staat rechtstreeks in verbinding met het ‘hogere’.

En jij?
Er zijn veel mensen die beweren dat ze dingen waarnemen die ‘gewone stervelingen’ niet zien of horen. Daar zitten ook een hoop fantasten tussen of mensen die misbruik maken van het verdriet van een ander. Maar bijna iedereen is er wel van overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde. Veel mensen hebben wel een keer iets meegemaakt dat lastig te verklaren is: een verschijning, een zucht wind in de huiskamer, een onwaarschijnlijk toeval of iets waarvan je achteraf denkt ‘heb ik dat nou écht meegemaakt of gedroomd?’
In onze maatschappij is dat niet iets dat je makkelijk tegen anderen zegt. Je wordt al snel als ‘zweverig’ weggezet. In andere culturen is het derde oog vanzelfsprekend. Egyptenaren symboliseerden het in de hiërogliefen als het alziend oog van Horus. De onderdelen van dat oog staan voor ruiken, zien, denken, horen, proeven en voelen. Maar het is wel mooi als je dergelijke signalen durft te herkennen.
In het boek Overwonnen verlangen voelde Jessi een zuchtje wind toen ze met Sven over de brug liep. Ik hoor van meer mensen dat ze dingen voelden, zagen. Het is mooi om elkaar die verhalen te vertellen, in plaats van te verzwijgen.

Een geluidsbestand met een geleide oefening om dit derde oog te openen tref je aan in het betaaldeel van dit werkboek.