Pessimisme de baas
Heb je wel eens gehaast voor een afspraak? Als je op tijd vertrekt lijken alle verkeerslichten op groen te staan en ben je misschien zelfs bang dat je véél te vroeg zult aankomen. Kom je te laat en ga je stressen, zul je zien dat het verkeerslicht op rood staat. Of nog erger: het springt op rijd als jij aan komt rijden. Of dat realistisch is, kunnen we betwisten. Maar het voelt wel zo!
Pessimisten kunnen hun gedachten zo sturen dat ze er van overtuigd zijn dat een negatieve gebeurtenis ook heel lang zal duren. Optimisten zien het als een hobbeltje op de weg: het is heel eventjes lastig. Pessimisten kunnen er ook van overtuigd zijn dat negatieve gebeurtenissen altijd in hun leven plaatsvinden en voelen zich daar ook rot over.

Tip 46 – Omdenken
De site omdenken.nl heeft grappige en motiverende uitspraken die je vaak met een glimlach laten inzien hoe je anders tegen een probleem of opvatting kan aankijken.

Oefening 31 – De voetballer die een penalty moet nemen
Pessimisme is feitelijk heel eenvoudig te omzeilen. Allereerst moet je de pessimistische gedachten herkennen. Dat zal niet zo’n heel zware opgave zijn: ‘Ik heb altijd pech’, ‘ze moeten mij weer hebben’, ‘ik heb nooit geluk’, ‘mijn vrouw zal als ik thuiskom wel weer wat te zeuren hebben’, ‘mijn man kijkt alleen maar tv’.

Laten we een voorbeeld nemen van een voetballer die een penalty moet nemen tegen het eind van een wedstrijd. Zijn negatieve gedachte is: ‘ik ga vast missen’

We herkennen dus de negatieve gedachte: die bal gaat er nooit van zijn leven in.
Hoe interpreteert hij de situatie?
Ik zit niet lekker in de wedstrijd, ik ben doodmoe en heb totaal geen kracht meer.
Wat doet die situatie met de speler?
Het maakt hem onzeker en angstig
Is er een andere interpretatie mogelijk?
Ja, als een penalty goed ingeschoten wordt in een bovenhoek van het doel, is hij onhoudbaar voor de keeper.
Wat kan hij met deze nieuwe interpretatie?
Ik verzamel mijn laatste krachten om de bal nog één keer goed te raken richting de rechterbovenhoek.

Je ziet dat dit ‘omdenken’ de kans veel groter maakt dat de speler scoort. Gedachten zijn te beïnvloeden. Eigenlijk op een heel simpele manier. Het zijn tenslotte maar gedachten.

Tip 47 – Loop het lijstje af
Merk je dat je negatief bent? Wees je ervan bewust en loop het lijstje van de speler af:

  • hoe interpreteer ik de situatie?
  • wat doet die situatie met me?
  • Is er een andere interpretatie mogelijk?
  • Wat kan ik met deze nieuwe interpretatie?

Tip 48 – Relativeer
Relativeer: Ik ben NU gefrustreerd over de kritiek van mijn vrouw. Hoe zal ik daar morgen tegenaan kijken?

Tip 49 – Denk in oplossingen
Iss er wéér alleen oud brood in huis. – Maak een tosti.

Tip 50 – Straal het uit
Geen mens is 24 uur per dag positief. Maar het schiet niet op als je alleen maar negatief blijft denken. En als je dan toch de keuze hebt: probeer zoveel mogelijk negativiteit om te buigen. Wie positiviteit uitstraalt zal ook merken dat dit positiviteit aantrekt. Gun het jezelf ook, potverdorie.