Sven – geslachtchakra
Sven is een goede vriend van Jessi. Iemand die haar echt graag wilde helpen toen het noodlot toesloeg. Sven is een exponent van het sacraal chakra (geslachtchakra) dat gekoppeld is aan de kleur oranje. En aan water. In ons lichaam zorgt dit chakra voor openstelling naar de omgeving toe: het in contact komen met de ander. Dat is precies wat Sven gelukkig maakt: intimiteit. Het geslachtchakra bevindt zich ietsje onder de navel, bij het heiligbeen. Als dit chakra goed werkt ben je open, sociaal, liefdevol. Is het minder goed ontwikkelt dan kruip je in je schulp of gaat twijfelen aan jezelf. Dat is ook wat er met Sven gebeurde toen Jessi niet meer rouwde op de manier die hij kende en die hij zelf ook kon behappen. Zijn verdriet was dan groot. Hij zat in zak en as. Dat is een aandachtspuntje voor Sven.

En jij?
Wat ben jij eigenlijk: extravert, introvert? Of iets wat daar tussenin zit? Zou je dat willen veranderen? Test jezelf eens.

Oefening 10 – Oefening karaktereigenschappen
Een grappig experiment is om twee namen op te schrijven. Eén naam van iemand die je zeer bewondert, en een naam van iemand waar je haren recht van overeind gaan staan. Heb je ze opgeschreven? Noteer dan eens vijf redenen waaróm je diegene zo waardeert, en vijf redenen waaróm je de ander zo hekelt. 
Doe dat even voor je verder leest.

Kijk eens goed naar die tien (2×5) argumenten die hebt opgeschreven. Het principe achter deze test is dat beide personen in jou vertegenwoordigd zijn. Degene die je waardeert heeft twee of drie eigenschappen die je ook bij jezelf zou willen zien, het zijn eigenschappen waarmee je verder kunt groeien als mens. Maar… ook de andere persoon heeft dat. Juist omdat die eigenschappen je zo tegenstaan zijn er wellicht twee of drie waarvan je – diep in je hart – zou willen dat jij die ook had. Niet leuk om te horen, maar wel iets om over na te denken.
Sven is sociaal. En… hoe sociaal ben jij? Kunnen mensen bij jou terecht als het noodlot toeslaat bij een ander, of kruip je liever weg? En andersom… als jij hulp nodig hebt, of een luisterend oor. In hoeverre ben jij bereid om anderen te benaderen als dat nodig zou zijn?
Jezelf openstellen is lastiger dan je denkt.

In het betaaldeel van het werkboek tref je op deze dag oefeningen aan om gevoelens te leren uiten. Ook een geluidsbestand waarmee je dit chakra kan activeren, ingesproken door Marcel Beijer.