Over de doden niets dan goeds’, zegt men. Maar voor Jessi was haar man alleen nog op papier nog haar echtgenoot. Ron had keihard tegen haar gelogen over zijn affaire met Suzanne, de vriendin van zijn collega Harold. Ron ging vreemd. Niet even een onschuldig slippertje. Nee: consequent. Jessi voelde zich bedrogen en gekleineerd toen ze hem betrapte. Toch realiseerde ze zich al snel dat ze zelf ook aan het bedriegen was. Ze zweeg over mijn verlangen naar Marius. Dat is ook liegen. Het is de mens eigen om je eigen ‘fouten’ te bagatelliseren. Je ziet wel de splinter in de oog van een ander, maar niet de balk die in je eigen ogen zit. En we kennen alleen het perspectief van Jessi. Misschien had Ron ook wel argumenten om te liegen… Maar het was duidelijk: Ron en Jessi waren niet meer open en eerlijk naar elkaar. En dat zegt ook wat.

En jij?
Geen mens spreekt altijd de waarheid. Soms doe je een leugentje om bestwil, of om uit de problemen te blijven. Wat doe je bijvoorbeeld als je op je werk een grote fout hebt gemaakt die niet naar een bepaald persoon te herleiden is? Biecht je het dan toch op, of hou je je mond omdat ze er toch niet achter komen?
En hoe zit het in je eigen relatie? Fantaseer je over anderen? Geen zorgen, dat doen veel mensen die een lange relatie hebben. Gebeurt het echter voortdurend dan speelt er onderhuids iets anders en is het tijd om dat te bespreken met je partner.
Wie bang voor zo’n confrontatie weet eigenlijk al genoeg: dat is een veeg teken. Ga bij jezelf eens na hoe zuiver je nog in je relatie staat en práát!

Tip 6
Het boek Radical Honesty van Brad Blanton Ph. D. is een wereldwijde bestseller. Blanton legt in zijn boek een verband tussen het vertellen van leugens en lichamelijke klachten die daardoor ontstaan. Zijn advies: spreek altijd de keiharde waarheid. Wees gewoon altijd super eerlijk. Blanton propageert zelfs om – als het uitkomt – een botte hork te zijn. Omdat dat het meest duidelijk is. Zijn methode heeft het leven van talloze mensen veel waardevoller gemaakt. Waaronder dat van mij, al ben ik geen voorstander om – als een botte hork – altijd de keiharde waarheid te spreken. Ik vind dat persoonlijk wel erg heftig en ook niet altijd noodzakelijk. Niet liegen – dat is de essentie.

In het betaaldeel van dit werkboek zit een mooie oefening om jezelf een spiegel voor te houden wanneer je merkt dat je liegt en daar toch ook moeite mee hebt.