Tip 7
Ga bij jezelf eens eerlijk na waarom je liegt? Wil je er voordeel uit halen? Wil je een ander in diskrediet brengen? Ben je te trots om een fout toe te geven? Wil je je groter voordoen dan je bent? Of wil je misschien de waarheid niet onder ogen komen?
De waarheid kan soms pijn doen. Ga ook eens na wat er zou gebeuren als je vanaf nu besluit geen grove leugens meer te maken. Wat levert jou dat op?
Dat is flink wat.
Je eigenwaarde gaat omhoog, maar ook in je hoofd wordt het rustiger. Liegen vreet namelijk energie. En dat kan ten koste gaan van je gezondheid. Lichaam en geest zijn één, dus negatieve energie gaat zich ergens in openbaren. Je zult ook merken dat je beter in staat bent om oprechte vriendschappen aan te gaan. Het leven wordt lichter.

Oefening 7 – Minder liegen leidt tot stoppen met liegen
Deze oefening is even eenvoudig als lastig: er is geen methode om minder te gaan liegen. Je moet het gewoon doen. Beloof jezelf gewoon om te stoppen met liegen. Dat betekent niet dat je een botte hork moet worden die iedereen onverbloemd de waarheid vertelt, maar maak dingen niet anders dan ze zijn. Lieg niet. Maak er in een Word-document desnoods een officiële verklaring van en hang die aan de muur.
Ga je toch in de fout? Geen probleem, alle begin is moeilijk. Maar erken het wel. Kom er bij degene die je hebt voorgelogen op terug en herstel je leugen. Dat hoeft geen zwaar gesprek te zijn. Dat kan ook in de sfeer van ‘ik geloof dat ik gisteren niet helemaal eerlijk tegen je geweest ben. Excuses. Ik hou van mooie verhalen, maar hier was ik iets te enthousiast geloof ik.’

Je ziet: het kan licht en je zult merken dat je oprechtheid wordt gewaardeerd.