Tip 32 – Zeg je mening hardop
Zoals we als schreven: alles wat je verliest door eerlijk en open voor je mening uit te komen, daar krijg je altijd iets beters voor terug. Het is belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn. Dat betekent niet dat je egoïstisch bent. Absoluut niet! Probeer het maar eens uit, zeg gewoon wat je werkelijke mening is en ontdek dat je de groep aanvankelijk zo’n stap van jou niet verwacht en hoe snel dat in je voordeel gaat worden. Ik weet zeker dat wanneer je niet meer op je tenen hoeft te lopen ook de spanning in je lijf, je slapeloze nachten of hoofdpijn zal verdwijnen.
Ik begrijp heel goed dat je die stap niet zo snel durft te zetten, juist vanuit die onzekerheid. Probeer het daarom eerst subtiel uit. Kies in de groep de mensen uit waarvan je weet dat ze het dichtst bij je staan.

Tip 33 – ‘Nee’ is een positief woord
Het woordje ‘nee’ is een heerlijk woord. Een positief woord, zelfs. Hoeveel mensen zeggen niet ‘ja’ terwijl ze ‘nee’ willen zeggen. Ze doen dat niet omdat ze nee als negatief ervaren. Maar nee is juist een heel waardevol woord omdat het je sterker maakt. Stel dat je werkgever vraagt om na werktijd je onbetaald in te zetten voor een goed doel dat het bedrijf steunt. Om niet in een negatief daglicht te komen wordt dan vaak ‘ja’ gezegd, zelfs als je al een bomvolle agenda hebt en ook al privé een aantal goede doelen steunt. Het woord ‘nee’ had hier uitkomst geboden. Maar er is een tussenweg. De positieve ‘nee’! : ‘ik heb hier nu geen tijd voor. Maar over een maand heb ik wat meer ruimte in de agenda en dan wil ik me wel een uurtje vrijmaken.’ Zie je dat je daarmee ook direct een grens stelt. Je doet het onder jouw voorwaarden zonder iemand teleur te stellen.

Tip 34 – De kracht van Nee! 
Een goed boek om je hierbij ondersteuning te geven is De kracht van NEE, van William Ury . Maar er zijn ongetwijfeld meer goede boeken over dit thema te vinden.

Oefening 28 – Keelchakra openen
Met deze geluidsoefening van 7:24 minuten open je je keelchakra. Ga op een rustige plek zitten, waar je niet gestoord kunt worden en gebruik een koptelefoon of ‘oortjes’.