Herinnering na overlijden
Tastbare herinneringen als erfenis. Het zijn van die typische voorwerpen die misschien financieel geen enkele waarde hebben, maar emotioneel van grote waarde kunnen zijn. Ik ken iemand die geen enkele behoefte had aan een waardevol sieraad of schilderij, maar koos voor chromen onderzetters voor drinkglazen. Dat was voldoende.

Tip 42 – Herinneringsboekje
Herinneringen houden aan iemand die overleden is kan ook door een zelf een herinneringsboekje of – doos te maken. Dat kan ook nog eens helend werken. Je bewaart daarin brieven, uitgeprinte e-mails, foto’s. En je kan er ook je persoonlijke herinneringen in kwijt. Praat ook met andere kennissen of familieleden van de overledene. Of vraag ze iets in het boekje te schrijven. Een mooie anekdote, een fijne herinnering. Leg het boekje op een veilige plek. Pak het niet iedere dag op, maar zo af en toe.

Tip 43 – Spanningen bij nabestaanden
Helaas zorgt een overlijden zeer regelmatig ook voor spanningen in een familie. Dat heeft dan vaak te maken met het verdelen van de herinneringen; de erfenis. Er zijn tragische voorbeelden van families die gebrouilleerd raakten zeker als het verlies tot gevolg heeft dat het (ouderlijk) huis moet worden leeggemaakt. Een zeer emotioneel proces waarvan mensen wel eens zeggen (bij het leeghalen van een ouderlijk huis) dat je je eigen verleden aan het ontmantelen bent. Welke gezinsleden maken het huis leeg, wie erft wat? En wat doe je als je er onderling niet uitkomt? De kantonrechter kan daarin uitkomst bieden, ook als de overledene geen testament heeft opgesteld.

Tip 44 – Nalatenschapscoach
Tegenwoordig zijn er ook mensen die zich gespecialiseerd hebben in dit soort kwesties. Zij noemen zich nalatenschapcoaches. Wie deze zoekterm intikt in Google komt tot veel resultaten.