Een relatie ga je aan om een bepaalde reden. Liefde uiteraard, maar ook groei. Je partner is degene die je wijst op je positieve eigenschappen, maar ook op je negatieve. Als de relatie nog pril is, vinden beide partners dat heel vanzelfsprekend, maar na verloop van tijd verdwijnen de romantiek en het roze filter steeds meer. Juist dan ook kunnen partners elkaar leren groeien. Juist ook als de minder positieve eigenschappen benadrukt worden. Dat is een rijkdom, waar het vaak als hinderlijk wordt ervaren.
Vraag het mensen die oprecht een lange liefdesrelatie hebben, vraag het deskundigen. Er is een aantal leefregels die een relatie ‘op het spoor’ kunnen houden. Vaak lijken het erg voorspelbare regels, maar in praktijk blijkt dat dit de basis vormt. We gaan er in de volgende oefening vanuit dat de relatie in basis goed is.

Oefening 20 – regels voor een gezonde relatie
– Oprechte aandacht voor elkaar
– Voor ieder aan de eigen werkdag begint vertel je elkaar wat je gaat beleven. Gebeurt er iets bijzonders op je werk, ga je iets ondernemen met een vriend(in)? Vertel het.
– Bij thuiskomst doe je het zelfde. Neem elkaars dag door. Wat ging er goed, wat kon beter? Wat heb je meegemaakt?
– Laat merken dat je elkaar waardeert. Vaak wéten partners het wel van elkaar, maar het uitspreken is goud waard. ‘Fijn dat je vuilnisbak hebt buiten gezet’, ‘wat heerlijk dat het eten al voor me klaarstaat’, ‘je ziet er fantastisch uit vandaag’, ‘dat probleem op je werk heb je heel goed aangepakt’, ‘lief dat je even ging voetballen met je zoon’.|
– Heb lichamelijk contact. Knuffel even, of kus elkaar voor het slapen gaan. Zelfs als je vlak daarvoor knallende ruzie hebt gehad. Een kus voor het slapen gaan werkt als een geheime code: we zijn het even met elkaar oneens, maar we zijn samen. We kunnen vergeven. Ik hou van je.
– Kies wekelijks een gemakkelijk moment uit om even wat langer interesse in elkaar te tonen. Luister naar elkaars verhalen. Pak er lekker een wijntje bij. Is er iets gebeurd waar je boos over werd, werd je ergens blij van, of verdrietig?