De zeven hoofdzonden zijn door de Rooms-Katholieke kerk opgesteld in de vierde eeuw en door paus Gregorius 1 officieel vastgesteld. Het zijn de zonden die aan de basis zouden liggen van vele andere zonden, oftewel; dingen die je beter niet kan doen. Hiernaast zie je een afbeelding van het schilderij ‘De Zeven Hoofdzonden’ van Jan Verbeeck.
Het is natuurlijk heel belerend en dogmatisch, maar wie er objectief naar kijkt kan niet anders vaststellen dan dat deze ‘zonden’ (wat een vreselijk woord is dat toch) een diepe kern van waarheid hebben. Iemand die ijdel is en zich vooral richt op hebzucht, afgunst, gulzigheid, woede, luiheid en lust – dat is natuurlijk geen plezierig persoon.

In de weg
Maar tegelijkertijd bezitten we allemaal wel een paar van deze minder plezierige eigenschappen. En ze kunnen aardig in de weg zitten. Als ik een hypnosesessie doe komt daarin altijd een moment waarin ik cliënten alle aangeleerde ballast overboord laat gooien. Ik breng ze dan in gedachten naar een prachtige plek waar alles goed is. Ik zeg dan ‘je mag er bestaan met je goede kanten, maar ook met je minder goede kanten – die ieder persoon heeft’. Het is opmerkelijk hoeveel mensen op dat moment emotioneel worden. Ze voelen zich lichter worden, bevrijd. De maatschappij legt zoveel morele verplichtingen op dat veel mensen dat als een juk voelen. Het is mooi als mensen dat uiteindelijk los kunnen laten.
Het is onmogelijk om nóóit woede te voelen, afgunst te ervaren of om de laatste smartphone te laten liggen omdat het wel eens hebzucht zou kunnen zijn. Het punt is dat er (vaak in de jeugd) een moreel gewicht aan mee is gegeven.

En jij?
We zijn allemaal mensen, we zijn niet perfect. Ik zeg altijd: alleen al wanneer je beseft dat je niet handelt zoals je zou willen handelen, is het al goed. Maak het niet zwaarder voor jezelf.
Voel je afgunst bij een bepaalde collega? Constateer het. Alleen het besef daarvan is al voldoende. Je zult merken dat je in je gedrag die afgunst zult gaan corrigeren. Maar dat doe je zelf – van binnen uit. Niet omdat iemand anders je daartoe verplicht.

Tip 27 – Just stop it!
Hoe een bepaalde overtuiging je in de weg kan zitten wordt heerlijk weergegeven in dit hilarische filmpje.


Tip 28 – Methodes
Er zijn veel therapieën en methodes om jezelf te bevrijden van knellende dogma’s. Denk aan EFTEMDR, de Jassentechniek van Hans de Waard, Touch of Matrix van Günther de Jong, de MIR-methode van Mireille Mettes en ik kan je natuurlijk ook helpen in mijn praktijk voor hypnose.
Maar er is ook een eeuwenoude methode met de grappige naam Ho’oponopono die simpel en heel effectief is. Ik leg daar meer over uit in het betaalde deel van dit werkboek.