Oefening 26 – Ho’oponopono
Ieder mens heeft gedachten en ieder mens is ook verantwoordelijk voor alles wat hij denkt. Het is ridicuul om daar een ander voor verantwoordelijk te houden. Uiteindelijk doe je het jezelf aan, zelfs als het door anderen diep en pijnlijk in jouw denksysteem is gedrild. Je mag boos zijn dat het je is overkomen, maar jij bent degene die in staat is om hen dat te vergeven en alle emotionele lading te wissen. Zoals gezegd is Ho’oponopono daar misschien wel een heel simpele methode voor. Het vereist wel wat doorzettingsvermogen.
Ho’oponopono komt uit Hawaï en is gebaseerd op vier zinnetjes. Door deze zinnetjes hardop uit te spreken worden de programma’s die zich in jouw onderbewustzijn hebben geprogrammeerd als het waren overschreven met nieuwe overtuigingen.

Het spijt me (I am sorry)
Vergeef me alsjeblieft (Please forgive me)
Bedankt (Thank you)
Ik hou van je (I love you)

Je hebt er niemand voor nodig, je kunt het zelf doen. Ook hier werkt het Veld met je mee. De woorden komen in het Veld te staan en horen vanaf dat moment bij je. Misschien zeg je ze eerst wat plichtmatig hardop en misschien ook wel zonder het te menen, maar door de doorlopende herhaling zal dat steeds wat makkelijker maken. De gekoppelde emoties zullen verdwijnen en de intentie oprecht wordt dan zal het krachtig voor je werken.

Stap 1: Het spijt me
Zoals gezegd: je bent zelf verantwoordelijk voor je gedachten. Ook je negatieve gedachten. Als dat besef terdege bij je is doorgedrongen is het ineens niet zo moeilijk om ‘sorry’ te zeggen. Tegen jezelf, of wie dan ook. Neem als voorbeeld iets dat je zelf veroorzaakt hebt. Door gulzigheid heb je overgewicht gekregen, of verslaafd aan sigaretten, misschien heb je een woedeprobleem? Begin te zeggen dat het je spijt. “Ik realiseer me dat ik verantwoordelijk ben voor (het probleem) en het spijt me dat dit is gebeurd. Ik heb het zelf veroorzaakt.”
Je zult zien dat zoiets in het begin lastig hardop te zeggen is. Maar doe het en zet door!

Stap 2: Vergeef me alsjeblieft
Dit zinnetje is één van de vier cruciale stappen bij deze methode. Het maakt volstrekt niet aan wie je die vergeving vraagt. Vraag het gewoon, maar wel gemeend.

Stap 3: Bedankt
Ook hier maakt het niet uit tegen wie je dit zinnetje zegt. Je kan je lichaam bedanken of het universum. Of bedank jezelf maar omdat je je best doet om je best te doen. Bedank degene die je om vergeving vroeg. Dat kan ook.

Stap 4: Ik hou van je
Zeg dit zinnetje tegen jezelf, tegen je lichaam, de lucht die je inademt of wat dan ook. Je mag er als persoon zijn. Je hoort erbij. Bedank jezelf dat je stappen zetten om te willen veranderen. Wees oprecht in de dank. Liefde is de meest krachtige in het hele universum.

Dat is alles. Spreek deze zinnetjes elke dag drie keer uit, maar zeker als je een acuut probleem ervaart. De zinnetjes hebben een zeer krachtig effect. Je voelt je direct beter. De voortdurende herhaling overschrijven je oude denkpatronen. In de traditie van Ho’oponopono wordt gesproken van ‘de grote schoonmaak’, ‘het oplossen van oude pijnen’.