Tip 65 – Biocentrism
In het boek ‘Biocentrism: How Life and Consciousness Are Keys to Understanding the Nature of the Universe’ wordt de stelling geponeerd dat het leven niet eindigt wanneer het lichaam sterft, maar dat het verder trilt in een andere frequentie. Mediums zouden uitstekend in staat zijn om zich af te stemmen op deze trillingen en worden daarom helderziend genoemd. In deze theorie is spiritualiteit dus veel minder zweverig dan criticasters beweren. Wetenschapper dr. Robert Lanza, door de New York Times uitgeroepen tot één van de drie belangrijkste wetenschappers van deze tijd, heeft geen twijfels over deze theorie. Hij werd vooral bekend om zijn uitgebreide onderzoek naar stamcellen. Een paar jaar geleden raakte Lanza betrokken bij fysica, kwantummechanica en astrofysica. Het leidde tot een theorie die hij ‘biocentrisme’ heeft genoemd. Lanza stelt dat we ruimte en tijd rond bij ons dragen ‘zoals schildpadden hun schilden dragen’. Als het schild (ruimte en tijd) wordt verwijderd, dan bestaan we nog steeds.

Bewustzijn sterft niet
De theorie houdt in dat het bewustzijn eenvoudigweg niet kan sterven. Het onderbewustzijn bestaat alleen als een gedachte, omdat mensen zich nu eenmaal identificeren met hun lichaam en er vanuit gaan dat na de dood niet alleen het lichaam vergaat, maar ook het bewustzijn. Immers: als het lichaam bewustzijn creëert, dan sterft dit bewustzijn als het lichaam sterft. Maar wanneer het lichaam het bewustzijn ontvangt op de manier zoals een schotel satellietsignalen ontvangt, dan eindigt het bewustzijn natuurlijk niet bij de dood van het fysieke lichaam.

Meerdere universa
Lanza stelt ook dat meerdere universa tegelijkertijd kunnen bestaan. Als een lichaam sterft, is dat slechts in één van die universa. In een ander universum blijft het bewustzijn bestaan, geabsorbeerd en gemigreerd naar dit universum. Dit betekent dat een overleden persoon tijdens een reis door dezelfde tunnel niet eindigt in de hel of in de hemel, maar in een soortgelijke wereld waar hij of zij ooit heeft gewoond, maar deze keer in leven. Steeds opnieuw, oneindig.
Deze hoopgevende, maar uiterst controversiële, theorie van Lanza krijgt steeds meer aanhangers. Niet alleen onder gewone stervelingen die graag eeuwig willen blijven leven, maar ook fysici en astrofysici die ‘open minded’ zijn omdat er geen natuurkundige wetten bestaan die het bestaan van parallelle werelden ontkennen.

Tip 66 – theorie Dr. Stuart Hameroff
Deze theorie sluit naadloos aan bij die van Dr Stuart Hameroff. In tegenstelling tot exacte omschrijvingen van het bewustzijn, komt Hameroff met een alternatieve verklaring voor het bewustzijn. Volgens Hameroff wordt de informatie in hersencellen bij overlijden vrijgegeven van het lichaam, wat betekent dat het bewustzijn daarin meegaat. Het bewustzijn is volgens hen een fundamentele eigenschap van het universum, dat zelfs al aanwezig was op het eerste moment van het heelal: tijdens de Big Bang. Onze zielen zijn in die theorie opgebouwd uit de structuur van het universum – en bestaan waarschijnlijk al sinds het begin der tijden. Onze hersenen zijn gewoon ontvangers en versterkers voor dit proto-bewustzijn dat inherent is aan de structuur van ruimte en tijd. Robert Lanza voegt hier aan toe dat het niet alleen bestaat in dit universum, maar misschien in een ander universum.

Quantuminormatie
Als de patiënt wordt gereanimeerd , nieuw leven ingeblazen, kan de quantuminformatie teruggaan en ervaart de patiënt dat als een bijna-dood-ervaring’. Deze theorie van het quantum-bewustzijn verklaart dingen zoals bijna-dood-ervaringen , astrale projectie, buitenlichamelijke ervaringen en zelfs reïncarnatie.
Bovenstaande verklaring is nogal technisch. Meer spiritueel gezien is mijnheer Marius een gids. Vanuit die beleving is er de overtuiging dat ieder mens één of meerdere gidsen heeft die je terzijde staan in dit aardse leven. Er zijn ook manieren om in contact te komen met je gids(en). In het betaaldeel van dit werkboek een geluidsbestand om in contact te komen met je gids.

Tip 67 uitleg Dr. Stuart Hameroff
Hieronder een filmpje waar Dr. Stuart Hameroff onder meer ingaat op zijn visie op bewustzijn.