Ieder mens rouwt op zijn eigen manier. Toch zijn er tips van ervaringsdeskundigen die misschien kunnen helpen. Eén heb ik er al gegeven: onderga je emoties. Stop ze niet weg. Ook al zijn ze heftig of misschien zelfs onredelijk. Ik heb gehoord van mensen die doorlopend de slappe lach kregen, soms uitmondend in een enorme huilbui. Het komt ook voor dat mensen boos worden op degene die is heengegaan. Maakt niet uit, dat is zeker niet onredelijk. Hoe bizar ook: toon je emoties. Naar jezelf, maar ook naar anderen. Wees niet bang dat je anderen lastig valt met je verdriet. Ze geven het wel aan als dat zo is.

Tip 5
Een andere tip is om te proberen het leven te blijven leven. Natuurlijk wil je liever wegkruipen in een hoekje, maar het begrip ‘fake it till you make it’ kan bij sommige mensen helpen om weer heel langzaam een beginnetje te maken om het oude leven op te pakken.
Sta op je vertrouwde tijd op, ga weer naar je werk, of de vereniging. Het zal aanvankelijk heel ongemakkelijk voelen, maar alles heeft tijd nodig. Let wel op dat je niet doorslaat: dat je extra veel gaat werken om te vergeten. Het mag, maar pas op als je dat te lang doet. Dan bestaat de kans dat je jezelf voorbij gaat lopen.
Tot slot is er een categorie mensen die domweg weigert het verlies onder ogen te zien. Dan is professionele hulp vragen de beste oplossing. In mijn visie, maar dat is heel persoonlijk, hebben overledenen zelf besloten dit aardse bestaan te verlaten. Misschien ook wel om jou iets te leren. Daar mag je het mee oneens zijn, maar is wel een overweging waard.
Kijk in je eigen omgeving of er praatgroepen zijn. Praten helpt, huilen helpt.

Oefening 5 – Koester de lach
Rouw leert je ook iets: je hebt geen controle over de omstandigheden die het leven je geeft. Dat is jammer (want dan zou je je dierbare direct terughalen) maar geeft je misschien ook nieuw inzicht: ga mee in het ritme van het leven. Er zal een moment komen dat je éven geen leegte voelt. Al is het misschien maar een tel. Voel je niet schuldig als je weer ergens om moet (glim)lachen. Koester dat moment. Je verdient het om het plezier in je leven te hervinden.

Oefening 6 – Herinneringen aan de dierbare
Geef eens antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is de mooiste herinnering die je met je dierbare had?
  • Wat heeft die ervaring je geleerd?
  • Zijn er karaktereigenschappen van de dierbare die minder prettig waren?
  • Als je dierbare nu tegenover je zou zitten – wat zou je dan willen delen?
  • Zou je dierbare begrip hebben voor je verdriet?
  • Op welke manier zou je dierbare je willen troosten?
  • Zou je die troost accepteren?
  • Wat zou je dierbare jou adviseren om het verlies te accepteren?

Tip 6
Kijk op deze site voor meer informatie