Als we oefening 1 er nu even bij pakken dan kan het niet anders of er staan in je blocnote een aantal positieve gebeurtenissen. Zoals we al eerder constateerden: je bent niet als het sombere ezeltje Eeyore dat doorlopend pech heeft. Je bent ook geen Calimero die zichzelf al in de slachtofferrol plaatst voordat het onheil gaat gebeuren. ‘Zo gaat het nu altijd, want zij zijn groot en ik is klein. En dat is niet eerlijk, oh nee’.
Deze Calimero-opstelling heeft wel een kern van waarheid waar The Secret ook op gebaseerd is. Want hoe groot is de kans dat Calimero ook een volgende keer weer pech en tegenslag heeft? Het antwoord is: heel groot. Het kuikentje roept het immers letterlijk over zichzelf af.

Het Veld
In het boek ‘Het Veld’ toont wetenschapsjournaliste Lynne McTaggart aan dat Het Veld bestaat. Het principe is dat je krijgt waar je om vraagt. Dus ook negatieve gedachten. Calimero straalt als het ware uit dat hij somber en ongelukkig is. Dikke kans inderdaad dus dat het universum hem geeft waar hij om vraagt: ‘zo gaat het nu altijd…’ 
Andersom werkt dat natuurlijk ook zo: wie oprecht lachend en vrolijk aan de dag begint zal ook leuke dingen meemaken. Zie hier het ‘geheim’ van The Secret. Het universum geeft waar je om vraagt. Letterlijk. Er is een prachtig voorbeeld van Moeder Theresa (die het geheim kende). Zij weigerde mee te doen aan demonstraties tegen de oorlog. Maar bij demonstraties voor de vrede stond ze graag vooraan. Het verschil zit in het uitgangspunt. Niet de nadruk leggen op oorlog, maar op vrede. Want wat je aandacht geeft, groeit. Dat doet het universum. In religies wordt het principe van Het Veld feitelijk ook gebruikt. Door te bidden wordt een hogere macht gevraagd om gebeden te verhoren.

Oefening 8
Ga staan en probeer je lichaamstaal op ‘negatief’ te zetten: schouders naar beneden, een beetje krom voorover gebogen, gefocust om eventuele ongemakken die je voelt in je lichaam. Zeg dan eens hardop ‘ik voel me fantastisch’.
Herhaal dit zinnetje ook eens terwijl je positief bent: rechtop staand, schouders naar achteren en geconcentreerd op je hart. Toon een vrolijk gezicht.
Je zult merken hoe het veld je gemoedstoestand reflecteert!

Oefening 9
Let vandaag eens op hoe vaak je mensen al van het negatieve uit hoort gaat. ‘Dat lukt me nooit’, ‘Ga jij op zangles, je kunt helemaal niet zingen’, ‘onze tegenstander is veel sterker’, ‘de trein zal wel weer vertraging hebben’. Het gebeurt heel vaak. Zelfs artsen zeggen tegen patiënten dat ze maar met de ‘pijn moet leren leven’. Het lichaam (wat gewoon een onderdeel van het universum, het Veld, is) zal zich daar op instellen: de pijn blijft. Ik heb honderden keren (!) mogen ervaren dat een omgekeerde overtuiging ervoor zorgde dat de pijn domweg verdween.
Kijk vandaag eens hoe vaak je jezelf betrapt op dit soort gedachten. En ook bij anderen. Probeer het te herkennen en ook direct in positieve zin om te draaien. Dat zal eerst een beetje gekunsteld gaan, maar als er overtuiging bijkomt: let dan eens op wat de effecten zijn.

Tip 9
Het Veld – Lynne McTaggart (Uitgeverij AnkhHermes). Een boek met een technische uitleg over Het Veld en de werking ervan. Super interessant voor wie alles wil weten over dit fraaie mysterie, maar wel taaie kost.

Tip 10
Deze site hoort bij het gelijknamige boek van Pierre Franckh, dat een stuk toegankelijker is dan het boek van McTaggart. Ook Franckh legt de werking van Het Veld uit en biedt ook talloze oefeningen.

Tip 11
Niet onbelangrijk: wie op Google zoekt naar de boeken van Franckh, McTaggart of de theorie van Het Veld, komt ook automatisch artikelen tegen die de inhoud van deze boeken als zweverig, onbewezen of zelfs als onzin beschouwen. Hou daar rekening mee. Ik vind dat als iets ‘onbewezen’ is het nog geen onzin hoeft te zijn. Zoals gezegd: ik heb in mijn praktijk honderden mensen mogen helpen met iets waarvan gezegd wordt dat het niet mogelijk is