Nieuws

Ambassadeur Pete Hoekstra haalt roman Gouden Bergen op

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra hield in de zomer van 2020 een fietstour door Nederland. In een aantal etappes bezocht hij alle provincies en legde hij in totaal 650 kilometer af. Daarin deed hij ook Almere aan, speciaal om de roman Gouden Bergen van Marcel Beijer op te halen. Nu heeft Pete Hoekstra Gouden Bergen in zijn bezit.

Met de fietstocht van een week wilde ambassadeur Hoekstra, een fervent fietser, de banden met Nederlanders aanhalen. Via zijn Twitter-account vroeg hij aantal weken voorafgaand aan de tocht om met ideeën te komen welke steden hij moest bezoeken. Op basis van die suggesties stippelde hij een route van 650 kilometer uit die hem langs alle provincies leidde. Zo begon Hoekstra aan zijn #echtevrienden -fietsweek, vergezeld door zijn collega Ken Ward, de Amerikaanse ambassadeur bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Gouden bergen

Hoekstra koos voor Almere als halteplaats omdat hij in het bezit wilde komen van de roman Gouden Bergen van Marcel Beijer. Vanwege het motto #echtevrienden spreekt het boek de ambassadeur erg aan, omdat in Gouden Bergen een relatie wordt gelegd tussen Amerika en Nederland. “Omdat het in het Nederlands geschreven is kost het mij waarschijnlijk wel een paar maandjes om het uit te lezen, maar dat ga ik zeker doen.” zei Hoekstra. “Maar ik hoop ooit ook op een vertaling.”
Pete Hoekstra, Ken Ward en Marcel Beijer genoten, samen met de echtgenote van de auteur, van een gezamenlijke lunch. De ambassadeur vertelde dat hij regelmatig in Nevada is geweest. Dat is de plek waar het boek zich voor een groot deel afspeelt. Maar het bleef bij bezoekjes aan Las Vegas.

Afscheid

Eind 2020 nam Pete Hoekstra afscheid als ambassadeur en vertrok hij weer naar zijn thuisland Amerika. Via de ambassade ontving Marcel Beijer nog een attente brief om te bedanken voor het boek.

Roman Gouden Bergen verschenen

De roman Gouden Bergen is verschenen op 8 juli 2020. Blij verrast nam de Almeerse wethouder van kunst en cultuur Hilde van Garderen (VVD) het eerste exemplaar van de roman Gouden Bergen in ontvangst.

Marcel Beijer en Hilde van Garderen Gouden Bergen verschenen
Hilde van Garderen en Marcel Beijer

Rond tachtig belangstellenden waren naar het corona-proof theaterplein bij cafe-restaurant Dubbel-Op op stadslandgoed De Kemphaan gekomen om de boekpresentatie van Gouden Bergen bij te wonen. Marcel Beijer vertelde wat achtergrondinformatie over het ontstaan van Gouden Bergen. Om het boek te kunnen schrijven heeft de schrijver heel veel research gedaan. Zo verbleef hij drie weken in de woestijn van Nevada om achtergrondinformatie te halen. Hij legde er ook contacten met deskundigen. Jacco van den Boogaart van ISJB-Uitgevers legde uit waarom hij uit de honderden manuscripten die hij krijgt toegestuurd, juist voor Gouden Bergen had gekozen. “Je voelt bij het lezen dat Marcel iedere stap die in het boek wordt gezet zelf heeft gelopen.” Ook de uitgever was trots dat Gouden Bergen is verschenen.

Voorverkoop Gouden Bergen

Nu de roman Gouden Bergen is verschenen, is de start veelbelovend te noemen. Direct bij de voorverkoop zijn namelijk al meer exemplaren verkocht dat drie jaar geleden bij de debuutroman Overwonnen Verlangen. Inmiddels heeft het boek al goed verkocht. Wie het boek via de webwinkel van deze site koopt, krijgt altijd een gesigneerd exemplaar.

Recensies van de roman

Inmiddels heeft het boek al tientallen recensies gekregen in gerenommeerde kranten en op talloze blogs. Opvallend daarbij is dat het boek bijna overal de maximale 5 sterren krijgt. Het is dus echt een aanrader.

Ambassadeur Pete Hoekstra haalt een boek op

In de nazomer van 2020 ontving Marcel Beijer een brief van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra die hem schreef graag in het bezit te komen van de roman Gouden Bergen, omdat het een relatie legt tussen Amerika en Nederland. Het boek speelt zich in beide landen af. Tijdens een gezamenlijke lunch in Almere overhandigde de auteur het boek aan Hoekstra.

Uitgever Jacco van den Boogaart van ISJB Uitgevers bij wie Gouden Bergen is verschenen
Uitgever Jacco van den Boogaart

Gouden Bergen verschijnt voorjaar 2020

gouden bergen

Voorjaar 2020 zal bij uitgeverij ISJB in Papendrecht de tweede roman van Marcel Beijer verschijnen: Gouden Bergen. Dankzij bemiddeling van literair agent Hanneke Tinor-Centi kwam Beijer tot overeenstemming met Jacco van den Boogaart, eigenaar van de kleine maar ambitieuze uitgeverij ISJB.

Na een aantal gesprekken kwamen uitgever en auteur tot een overeenkomst. Ze zijn beiden geïnspireerd door het verhaal van Gouden Bergen. Het boek speelt zich deels af in het Almere van 1990 en deels in een Amerikaans goudszoekersstadje in 1907, tijdens de goldrush.

De komende maanden wordt het manuscript geredigeerd en gecorrigeerd door ISJB Uitgevers. Daarna wordt een cover ontworpen en is de opvolger van Overwonnen Verlangen klaar voor de verkoop. Naar verwachting verschijnt het boek in maart of april 2020.Eerste versie manuscript nieuwe roman is klaar

De eerste versie van het manuscript voor mijn tweede roman is klaar. Het wordt de opvolger van Overwonnen Verlangen.
Het manuscript is zeker nog niet de definitieve versie van het boek. Als er een goede uitgever gevonden is dan gaat een redacteur er nog kritisch naar kijken (gelukkig maar). Maar we gaan de eindfase in en dat is altijd een spannend moment.
Kan wel al een ding verklappen: het verhaal speelt zich deels af in het Almere van 1980 en deels in Amerika. Maar veel van jullie wisten dat laatste al.

12 mei plus

Tip 23 – Vergeven
Het vergeven van anderen is een belangrijke kracht om zelf positiever in het leven te staan. Dat valt zeker niet mee. Zeker als het om vergeving gaat van mensen die je flink gekwetst hebben. Het is daarom belangrijk om eerst liefde voor jezelf te vinden. Als je niet van jezelf houdt, is het lastig om van anderen te kunnen houden.

Tip 24 – Ik hou van mij
Cabaretier Harrie Jekkers heeft een prachtig liedje geschreven over de kracht om van jezelf te houden.

Tip 25 – Maak een lijstje
Maak een lijstje van dingen die je echt blij of gelukkig maken. Kom je wel voldoende aan deze vreugde toe?

Tip 26 – Zie het goede
Sluit je ogen niet voor wat er om je heen gebeurt, maar probeer altijd het goede te zien. In jezelf, in een ander. Alles gebeurt met een reden. ‘Laat het maar gebeuren’.

Oefening 25 – hartchakra openen
Een stemgeleide oefening van 8:40 minuten die het hartchakra opent. Ga op een rustige plek zitten, zorg dat je niet gestoord kunt worden en gebruik een koptelefoon of ‘oortjes’.

1 januari plus

Draai het om!
Wat zou er gebeuren als jij uit je Eeyore-rol stapt? Mensen die positief denken zijn ervan overtuigd dat positieve gebeurtenissen in hun leven het gevolg zijn van hun manier van denken. Als ze iets positiefs meemaken denken ze echt niet: ‘waarom moet mij dit overkomen?’ Nee: ze denken: ‘dit overkomt me omdat ik goed met mensen kan omgaan.’ En ervaren ze tegenslag dan wijten ze dat, net als negatieve denkers, ook aan externe factoren. ‘Als zus en zo niet was voorgevallen dan was er niets aan de hand geweest. Volgende keer beter.”

Oefening 1
Om negatieve gedachten om te buigen in positieve gedachten doen we deze oefening. Het is belangrijk dat je deze wel even volhoudt. Niet te snel opgeven. Zullen we een maand afspreken? Ik kom er op terug!
Leg bij je bed een blocnote en pen neer. Daarop schrijf je elke avond alleen maar de plezierige dingen die je die dag hebt meegemaakt. Misschien kan je in eerste instantie alleen maar negatieve gebeurtenissen bedenken. Probeer dan tenminste één positief ding te bedenken. Misschien een klein complimentje gekregen? Een leuke reactie op Facebook of Twitter?
Schrijf elke avond een zin op over de prettigste gebeurtenis van die dag. ‘Vandaag heb ik een compliment gekregen van mijn baas’.
Als je wakker wordt, lees je het positieve zinnetje aan jezelf voor. Bedenk in de loop van de dag waarom dat complimentje er kwam. Heb je goed werk geleverd, was je betrouwbaar? Het kan van alles zijn. Schrijf dat zinnetje dan onder het zinnetje van de avond ervoor. Ondertussen bedenk je weer een nieuwe plezierige gebeurtenis.

4 en 5 januari plus

Oefening 2 – karaktereigenschap veranderen
Het is aardig als je die karaktereigenschap bij jezelf naar boven haalt (het kan natuurlijk ook iets anders zijn dan twijfel) en het in een andere context te plaatsen. In welke situatie zou deze karaktereigenschap jou enorm kunnen helpen? Als we het voorbeeld van twijfel aanhouden: in welke situatie kan die eigenschap juist voordelig werken? Wie doorlopend twijfelt of hij wel die heerlijke moorkop, sappige hamburger of oliebol neemt maakt uiteindelijk geen keuze en zal daardoor ook niet snel overgewicht krijgen. Dat is een voordeel. Als je vanuit dit nieuwe perspectief naar je ‘probleem’ kijkt zal het minder zwaar aanvoelen.
Schrijf voor jezelf eens op wat een ander perspectief kan zijn voor jouw karaktereigenschap.

Oefening 3 – wortelchakra openen
Het wortelchakra is dus je basis. Bij een gesloten chakra loopt de levensenergie niet optimaal. Maar dat geldt ook voor een overactief chakra. Het kan aan je zelfbeeld knagen. Je merkt het vaak bij jezelf dat er dan een hang is naar zekerheden: geld sparen, risico’s vermijden en misschien wel een overdreven hang naar sleur. Het wortelchakra openen kan heel gemakkelijk. Dansen werkt bijvoorbeeld super. Wandelen in de buitenlucht ook. Het helpt nog eens extra als je jezelf dwingt om in een ritme te lopen, dus tellend in de maat lopen. Rechtop lopen ook. Serieus. Probeer maar eens!

Oefening 4 – wortelchakra openen met geleide oefening
Deze geluidsoefening duurt 9:40 minuten. Zorg dat je niet gestoord kunt worden en gebruik een koptelefoon!

10 januari plus

Ieder mens rouwt op zijn eigen manier. Toch zijn er tips van ervaringsdeskundigen die misschien kunnen helpen. Eén heb ik er al gegeven: onderga je emoties. Stop ze niet weg. Ook al zijn ze heftig of misschien zelfs onredelijk. Ik heb gehoord van mensen die doorlopend de slappe lach kregen, soms uitmondend in een enorme huilbui. Het komt ook voor dat mensen boos worden op degene die is heengegaan. Maakt niet uit, dat is zeker niet onredelijk. Hoe bizar ook: toon je emoties. Naar jezelf, maar ook naar anderen. Wees niet bang dat je anderen lastig valt met je verdriet. Ze geven het wel aan als dat zo is.

Tip 5
Een andere tip is om te proberen het leven te blijven leven. Natuurlijk wil je liever wegkruipen in een hoekje, maar het begrip ‘fake it till you make it’ kan bij sommige mensen helpen om weer heel langzaam een beginnetje te maken om het oude leven op te pakken.
Sta op je vertrouwde tijd op, ga weer naar je werk, of de vereniging. Het zal aanvankelijk heel ongemakkelijk voelen, maar alles heeft tijd nodig. Let wel op dat je niet doorslaat: dat je extra veel gaat werken om te vergeten. Het mag, maar pas op als je dat te lang doet. Dan bestaat de kans dat je jezelf voorbij gaat lopen.
Tot slot is er een categorie mensen die domweg weigert het verlies onder ogen te zien. Dan is professionele hulp vragen de beste oplossing. In mijn visie, maar dat is heel persoonlijk, hebben overledenen zelf besloten dit aardse bestaan te verlaten. Misschien ook wel om jou iets te leren. Daar mag je het mee oneens zijn, maar is wel een overweging waard.
Kijk in je eigen omgeving of er praatgroepen zijn. Praten helpt, huilen helpt.

Oefening 5 – Koester de lach
Rouw leert je ook iets: je hebt geen controle over de omstandigheden die het leven je geeft. Dat is jammer (want dan zou je je dierbare direct terughalen) maar geeft je misschien ook nieuw inzicht: ga mee in het ritme van het leven. Er zal een moment komen dat je éven geen leegte voelt. Al is het misschien maar een tel. Voel je niet schuldig als je weer ergens om moet (glim)lachen. Koester dat moment. Je verdient het om het plezier in je leven te hervinden.

Oefening 6 – Herinneringen aan de dierbare
Geef eens antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is de mooiste herinnering die je met je dierbare had?
  • Wat heeft die ervaring je geleerd?
  • Zijn er karaktereigenschappen van de dierbare die minder prettig waren?
  • Als je dierbare nu tegenover je zou zitten – wat zou je dan willen delen?
  • Zou je dierbare begrip hebben voor je verdriet?
  • Op welke manier zou je dierbare je willen troosten?
  • Zou je die troost accepteren?
  • Wat zou je dierbare jou adviseren om het verlies te accepteren?

Tip 6
Kijk op deze site voor meer informatie

31 januari plus

Tip 7
Ga bij jezelf eens eerlijk na waarom je liegt? Wil je er voordeel uit halen? Wil je een ander in diskrediet brengen? Ben je te trots om een fout toe te geven? Wil je je groter voordoen dan je bent? Of wil je misschien de waarheid niet onder ogen komen?
De waarheid kan soms pijn doen. Ga ook eens na wat er zou gebeuren als je vanaf nu besluit geen grove leugens meer te maken. Wat levert jou dat op?
Dat is flink wat.
Je eigenwaarde gaat omhoog, maar ook in je hoofd wordt het rustiger. Liegen vreet namelijk energie. En dat kan ten koste gaan van je gezondheid. Lichaam en geest zijn één, dus negatieve energie gaat zich ergens in openbaren. Je zult ook merken dat je beter in staat bent om oprechte vriendschappen aan te gaan. Het leven wordt lichter.

Oefening 7 – Minder liegen leidt tot stoppen met liegen
Deze oefening is even eenvoudig als lastig: er is geen methode om minder te gaan liegen. Je moet het gewoon doen. Beloof jezelf gewoon om te stoppen met liegen. Dat betekent niet dat je een botte hork moet worden die iedereen onverbloemd de waarheid vertelt, maar maak dingen niet anders dan ze zijn. Lieg niet. Maak er in een Word-document desnoods een officiële verklaring van en hang die aan de muur.
Ga je toch in de fout? Geen probleem, alle begin is moeilijk. Maar erken het wel. Kom er bij degene die je hebt voorgelogen op terug en herstel je leugen. Dat hoeft geen zwaar gesprek te zijn. Dat kan ook in de sfeer van ‘ik geloof dat ik gisteren niet helemaal eerlijk tegen je geweest ben. Excuses. Ik hou van mooie verhalen, maar hier was ik iets te enthousiast geloof ik.’

Je ziet: het kan licht en je zult merken dat je oprechtheid wordt gewaardeerd.

1 februari plus

Als we oefening 1 er nu even bij pakken dan kan het niet anders of er staan in je blocnote een aantal positieve gebeurtenissen. Zoals we al eerder constateerden: je bent niet als het sombere ezeltje Eeyore dat doorlopend pech heeft. Je bent ook geen Calimero die zichzelf al in de slachtofferrol plaatst voordat het onheil gaat gebeuren. ‘Zo gaat het nu altijd, want zij zijn groot en ik is klein. En dat is niet eerlijk, oh nee’.
Deze Calimero-opstelling heeft wel een kern van waarheid waar The Secret ook op gebaseerd is. Want hoe groot is de kans dat Calimero ook een volgende keer weer pech en tegenslag heeft? Het antwoord is: heel groot. Het kuikentje roept het immers letterlijk over zichzelf af.

Het Veld
In het boek ‘Het Veld’ toont wetenschapsjournaliste Lynne McTaggart aan dat Het Veld bestaat. Het principe is dat je krijgt waar je om vraagt. Dus ook negatieve gedachten. Calimero straalt als het ware uit dat hij somber en ongelukkig is. Dikke kans inderdaad dus dat het universum hem geeft waar hij om vraagt: ‘zo gaat het nu altijd…’ 
Andersom werkt dat natuurlijk ook zo: wie oprecht lachend en vrolijk aan de dag begint zal ook leuke dingen meemaken. Zie hier het ‘geheim’ van The Secret. Het universum geeft waar je om vraagt. Letterlijk. Er is een prachtig voorbeeld van Moeder Theresa (die het geheim kende). Zij weigerde mee te doen aan demonstraties tegen de oorlog. Maar bij demonstraties voor de vrede stond ze graag vooraan. Het verschil zit in het uitgangspunt. Niet de nadruk leggen op oorlog, maar op vrede. Want wat je aandacht geeft, groeit. Dat doet het universum. In religies wordt het principe van Het Veld feitelijk ook gebruikt. Door te bidden wordt een hogere macht gevraagd om gebeden te verhoren.

Oefening 8
Ga staan en probeer je lichaamstaal op ‘negatief’ te zetten: schouders naar beneden, een beetje krom voorover gebogen, gefocust om eventuele ongemakken die je voelt in je lichaam. Zeg dan eens hardop ‘ik voel me fantastisch’.
Herhaal dit zinnetje ook eens terwijl je positief bent: rechtop staand, schouders naar achteren en geconcentreerd op je hart. Toon een vrolijk gezicht.
Je zult merken hoe het veld je gemoedstoestand reflecteert!

Oefening 9
Let vandaag eens op hoe vaak je mensen al van het negatieve uit hoort gaat. ‘Dat lukt me nooit’, ‘Ga jij op zangles, je kunt helemaal niet zingen’, ‘onze tegenstander is veel sterker’, ‘de trein zal wel weer vertraging hebben’. Het gebeurt heel vaak. Zelfs artsen zeggen tegen patiënten dat ze maar met de ‘pijn moet leren leven’. Het lichaam (wat gewoon een onderdeel van het universum, het Veld, is) zal zich daar op instellen: de pijn blijft. Ik heb honderden keren (!) mogen ervaren dat een omgekeerde overtuiging ervoor zorgde dat de pijn domweg verdween.
Kijk vandaag eens hoe vaak je jezelf betrapt op dit soort gedachten. En ook bij anderen. Probeer het te herkennen en ook direct in positieve zin om te draaien. Dat zal eerst een beetje gekunsteld gaan, maar als er overtuiging bijkomt: let dan eens op wat de effecten zijn.

Tip 9
Het Veld – Lynne McTaggart (Uitgeverij AnkhHermes). Een boek met een technische uitleg over Het Veld en de werking ervan. Super interessant voor wie alles wil weten over dit fraaie mysterie, maar wel taaie kost.

Tip 10
Deze site hoort bij het gelijknamige boek van Pierre Franckh, dat een stuk toegankelijker is dan het boek van McTaggart. Ook Franckh legt de werking van Het Veld uit en biedt ook talloze oefeningen.

Tip 11
Niet onbelangrijk: wie op Google zoekt naar de boeken van Franckh, McTaggart of de theorie van Het Veld, komt ook automatisch artikelen tegen die de inhoud van deze boeken als zweverig, onbewezen of zelfs als onzin beschouwen. Hou daar rekening mee. Ik vind dat als iets ‘onbewezen’ is het nog geen onzin hoeft te zijn. Zoals gezegd: ik heb in mijn praktijk honderden mensen mogen helpen met iets waarvan gezegd wordt dat het niet mogelijk is

Schuiven naar boven